A vegades, quan hem de negociar entre empreses, ens trobem amb el dubte de com ho hem de fer. Des del RES, us volem donar un parell de consells que de ben segur us aniran d’allò més bé!
En un primer moment, hem de tenir present a quin tipus d’empresa ens estem adreçant:
1. A una presa que surt a la pàgina web dels particulars o bé a l’app del RES, és tan senzill com pagar el % que es detalla, el 50% o el 100%. Ens trobem davant d’una empresa que treballa majoritàriament amb particulars. Per tant, els preus que ofereixen són a nivell de particular i no de majorista.
Ara bé, sempre hi ha excepcions, que normalment vénen marcades per l’ús que es volen fer dels RES que volem moure. Quan els RES es gasten a “nivell particular” ens adaptem al que ha marcat l’empresa, però quan la nostra intenció és fer compres a nivell d’empresa és totalment lícit que l’empresa a la que ens dirigim vulgui negociar i així ho hem de fer.
Per posar-vos un parell d’exemples:
• Si treballem en una empresa i volem que tots els nostres treballadors portin la mateixa camisa i n’he de comprar una certa quantitat, aleshores negociarem amb l’empresa que ens pugui proveir.
• Quan volem fer un dinar o sopar d’empresa i els comensals superen les 6 o 8 persones també negociarem. En aquest cas en concret, també haurem de tenir present a quin tipus de restaurant anem.
• En ocasions excepcionals una empresa també ens pot demanar de negociar si hi comprem regularment i els imports són elevats.
2. Si ens dirigim a una empresa que apareix a la pàgina web d’empreses observarem que sempre posa % a negociar, i això és el que hem de fer! Sempre (*).
És importantíssim negociar. De fet, una negociació en RES no és diferent a una negociació en € i no ens ha de fer res negociar, al contrari! (**). Totes les empreses que formeu part de l’agrupació hi sou perquè compartiu una proposta de valor: el foment del comerç local. I, a més, esteu disposats a ser clients dels vostres clients. Aleshores: negocieu!
Tingueu present que, per una banda, el RES us aporta més clients i, per l’altra és una eina per fidelitzar els que ja teniu. L’experiència que hem anat aconseguint al llarg d’aquests dos anys de funcionament del RES a Girona (i els 18 anys de Bèlgica) ens confirmen que les empreses que més treballen són les que accepten un % més elevat. Moltes empreses s’adrecen a elles perquè saben que seran ben acollits.
No cal que ens marquem un % fixe d’acceptació del RES, sinó que aquest pot i ha d’anar condicionat a les nostres necessitats, pensant sempre què en faré dels RES que cobraré: me’ls guardo per pagar l’assegurança del negoci? Els reinverteixo de seguida perquè necessito fer targetes d’urgència i pintar el meu local?
No us faci res acceptar un % que considereu elevat, perquè sempre teniu al vostre costat el vostre assessor, que us acompanyarà sempre i us assessorarà en el que calgui. Totes les consultes seran ben rebudes i el millor de tot: ben ateses, perquè totes i cadascuna d’elles són importants.
(*) Article 14 del reglament intern del RES:
Per tots els negocis B2B (professions tècniques, comerços al major, etc.), no es publica cap percentatge fixe RES. Comprador i venedor poden negociar lliurement i recíprocament l’import amb RES. Rebutjar RES no és possible.
Es pot limitar l’import en RES fins a un import raonable. Un import raonable significa: per la franja de 0 a 5.000 RES un 25%, per la franja de 5.001 a 20.000 RES un 10% i per més de 20.000 RES un 5%. En aquest efecte, es refereixen les regles del joc generals de RES.
(**) Article 34 del reglament intern del RES:
El membre RES es compromet a aplicar preus de venda correntment admesos. En cap cas està permès augmentar el preu de venda. En cas de no respectar aquesta regla, el Consell d’Administració el podrà excloure immediatament i cessar la seva afiliació a RES.