Últims
comerços
adherits
GRUP REFORMES INTEGRALS
AVDA. FARNERS 26, SANTA COLOMA DE FARNERS
650 23 36 62
[ Construcció ]
GRUP IMATICA
C/ JOAN ROCA I PINET 3, GIRONA
972 65 60 80
[ Serveis Professionals ]
DECORVALLES
CTRA. DE FIGUERES A ROSES KM.31, VILA-SACRA
972 67 62 00
[ Construcció ]
TASCA GALEGA ESCONXURO
C/ ANSELM CLAVE 22 BXS, GIRONA
972 42 65 35
[ Menjar i Beguda ]
LA COOPERATIVA DEL VEINAT
C/ MAJOR 78, SALT
972 23 43 36
[ Menjar i Beguda ]
CULTURAE MAGAZINE
AVENIDA LLUIS PERICOT 39 - 4 2, GIRONA
651 14 40 75
[ Mitjans i Comunicacions ]
INSIGNIA - RETOLACIO
CRTA BANYOLES 21, SANT JULIA DE RAMIS
972 17 24 74
[ Serveis Professionals ]
STUC PINTORS
CAMINO DE LES QUIXERES S/N, SALT
972 23 91 92
[ Construcció ]
DEL MORAL ADVOCADA
AV. SANT FRANCESC 20, 2N, GIRONA
611 43 86 81
[ Serveis Professionals ]
DEEM-ENGINYERS
C/ CAMPCARDOS 36-42 BX2, GIRONA
972 23 04 58
[ Construcció ]
RESTAURANT PIZZERIA BELLO
SANT RAIMON DE PENYAFORT 9, TOSSA DE MAR
972 34 08 65
[ Menjar i Beguda ]
BDBOSSES
C/ FEDERICO GARCIA LORCA 17, GIRONA
972 41 23 17
[ Serveis Professionals ]
IMJ NET
C/ EMILI GRAHIT 50, GIRONA
872 50 36 89
[ Serveis Professionals ]
RESTAURANT CAN TOSCA
MAS CAN TOSCA S/N, CANET D'ADRI
972 42 80 14
[ Menjar i Beguda ]
CAN BO DE PAU
PLACETA JULI GARRETA 1, SALT
972 23 85 48
[ Allotjament, Transport i Turisme ]
AMB LES PERSONES
C/ EMILI GRAHIT 91 PCIT UDG P1-B5, GIRONA
872 02 90 81
[ Serveis Professionals ]
MINIS
C/ MIGDIA 8, GIRONA
972 90 76 64
[ Roba i Accessoris ]
CHEAP AND VIP
C/ MIGDIA 6, GIRONA
972 21 79 90
[ Roba i Accessoris ]
LA CASETA
C/ MIGUEL DE CERVANTES 32, GIRONA
619 64 49 70
[ Associacions i Fundacions ]
CASA FLAMENCA DE GRANADA
CALLE NARDOS 12 A, CULLAR VEGA
655 164 795
[ Allotjament, Transport i Turisme ]
PremsaRecull de PremsaEl finançament alternatiu s'obre pas

El finançament alternatiu s'obre pas

Font: Diari de Girona

Els promotors de la xarxa RES, amb seu al Parc Tecnològic de la UdG,
impulsen una línia de crèdit sense interès a les seves empreses adherides

Jordi de + CUB

Quan l'escassetat de crèdit que lamenten els empresaris es materialitza en una gràfica descendent i sostinguda en el temps cal considerar altres opcions per obtenir liquiditat o equilibrar balanços.
En Jordi Armengol acaba d’obrir un restaurant a Platja d’Aro. Per posar-lo en marxa va descartar obtenir finançament bancari. Va acudir a RES, una xarxa de pimes i autònoms que utilitza una moneda complementària amb el mateix nom i que té un valor equivalent a l’euro (1 RES = 1 euro). Armengol,
propietari del restuarant +Cub, forma part de la xarxa des dels seus inicis a Girona.

RES, amb seu al Parc de la UdG, ofereix als integrants de la seva xarxa una línia de préstecs anomedada RESpir. La intenció és ajudar les pimes, millorant la seva tresoreria per satisfer les despeses corrents i inversions. 

Per accedir a aquests préstecs, que només podran gastar amb compres o pagaments als membres de la xarxa RES, també han de passar una evaluació, com passaria amb un banc. No obstant, Jordi Armengol assenyala que els tràmits van ser «molt ràpids». Ell va demanar i obtenir 15.000 RES, que li van servir per pagar els innifugats el nou local, la paleteria, el pintor i la xemenia de sortida de fums. 

Des de RES, Elisabet Blanch comenta que aquest suport financer no té cap cost en forma d’interès per a qui el sol·licita. 

Com en Jordi, molts emprenedors i associacions empresarials estudien alternatives de finançament que busquen nínxol en regions i països amb restriccions creditícies. Aztec Money, una plataforma que s’està expandint pels països del Sud d'Europa i que subhasta factures i altres documents de crèdit entre fons d'inversió, o We Exchange, un projecte que promou la barata de béns i serveis mitjançant un sistema de moneda electrònica, són alguns exemples d'alternatives al finançament tradicional.

Francisco Martínez, responsable d'Aztec Money comenta que «representem una alternativa a les empreses per accedir a un mercat de capitals al qual no han tingut accés». Al seu torn, va defensar la rapidesa i facilitat d'accés
de «qualsevol pime» a un mercat «molt líquid». A canvi d'una quitança, que inclou el benefici del comprador i el
gestor de la subhasta, el sistema d'Aztec permet al cedent vendre factures o altres tipus de documents
de cobrament. L’empresari pot desfer-se de «factures per cobrar a tres mesos» i obtenir la liquiditat que necessita en 10 dies.
El preu de sortida el marca el cedent, de manera que «en una factura de 100.000 euros pot determinar un mínim de, per exemple, 95.000 perquè comenci la licitació», explica Martínez. L'empresa gestora de la subhasta analitza cada nou ítem i, un cop verificat, només cobra per cada subhasta reeixida. És un «sistema anàleg al factoring», explica, però amb diferències sensibles: «Ells es fixen en el nivell de risc de qui cedeix la factura, mentre que als fons d'inversió els interessa només la possibilitat de pagament que té el deutor», apunta.
Un deute de Mercadona o El Corte Inglés amb un proveïdor que es d'alta en el sistema Aztec tindrà compradors «amb tota seguretat», apunta Martínez. 

Un altre exemple innovador en temps de restriccions de crèdit és We Exchange, una plataforma digital en què pimes, autònoms i, en un futur, particulars, poden intercanviar béns i serveis. «Solucionem un dels problemes
principals de l’intercanvi, l'equivalència dels béns intercanviats, amb una moneda virtual equivalent a un euro», explica Màxim Núñez, creador d'aquesta plataforma que ja mou 450.000 euros en la seva moneda virtual, el «we».

Una experiència que guarda similituds amb la gironina RES. A We Exchange, per exemple, un fabricant de calçat ven un parell de sabates per 50 «wes» a un distribuïdor de productes de neteja industrial. Aquests ingressos els pot invertir a «comprar» els serveis d'un lampista per compte propi, que al seu torn podrà utilitzar el seu compte en moneda virtual per adquirir altres productes. «El circuit és necessàriament multilateral i som proactius en la recerca de clients i serveis» perquè l'intercanvi flueixi, comenta Núñez.

 

Ingressar un pagament RES en línia sense terminal

Cercador de Comerços

El RES a Bèlgica  El RES a França