Font: Hora Nova
Figueres s’ha convertit en la segona ciutat de l’Estat on s’aplica la RES, una alternativa monetària que vol potenciar les PIME i autònoms locals. Basada en una exitosa experiència belga (que fa un any que es va implantar a Girona), la RES és una moneda que té el mateix valor que l’euro, però que només es pot utilitzar dins d’una xarxa d’establiments agrupats precisament a l’entorn d’aquest diner. És a dir, que els que en formen part, enlloc de comercialitzar els seus productes i serveis amb euros, ho fan amb RES (i els RES que ingressen de les vendes els poden reinvertir en comprar coses, de manenra que així es crea la xarxa). Amb aquesta fórmula, es calcula que els adherits poden augmentar fins a un 5% el seu volum de negoci.
Segons una de les portaveus de la xarxa, Elisabet Blanch, la idea és fer negocis “creant xarxa, creant comunitat, i creant una gran família”. I a més, el “compte RES” pot arribar als 2000 RES negatius, cosa que comporta que els negocis poden obtenir crèdits RES sense interès per poder fer les primeres compres sense haver de desemborsar diners.
De moment, la xarxa RES de Catalunya té entre 260 i 270 empreses adherides. I d’aquestes, una trentena ja són de Figueres (la resta són de Girona). A la capitalaltempordanesa, hi ha empreses de sectors molt variats (sabateries, moda i complements, alimentació, revistes...). De moment s’han fet els primers contactes, però en els propers dies se’n faran més i la idea és que ara els comerços comencin a
treballar entre ells. A més, a partir del setembre els particulars també podran participar a la xarxa a través d’unes targetes. En aquest cas, per cada quantitat que hi carreguin en euros se’ls donarà un 10% més en RES (per exemple, 100€ seran 110 RES). L’1 de maig, coincidint amb les festes de la Santa Creu, la xarxa muntarà un estand a la plaça Catalunya per donar-se a conèixer i regalar les primeres targetes als clients.